Viața ca o ciornă (roman) – Mioara AnastasiuIată că există un moment crucial, când isprăveşti de citit un roman şi vrei să spui tuturor despre experienţa cu pricina. Viaţa ca o ciornă, semnat Mioara Anastasiu, este unul dintre cele mai bune romane citite de mine vreodată în decursul a două decenii. Fără nicio rezervă ori reţinere, îndrăznesc a-l plasa deasupra camilpetrescianismului ori pot spune fără să clipesc faptul că este mai pătrunzător, mai hipnotic, mai adânc, mai complex decât Viaţa ca o pradă sau Moromeţii.

Limbajul original, natural, efervescent, autentic, virtuozitatea scriiturii, lejeritatea discursului, firul epic întreţinut, care se dezleagă precum un ghem, portretele personajelor, concepute cu o acurateţe aprope imprevizibilă, creionate fin şi brutal în acelaş timp, toate acestea şi încă mult mai multe îl pot lesne transforma în cap de listă a romanelor ce trebuie citite într-o viaţă.

Am căutat cusururi şi a fost de prisos. Căutarea mi-a dezvăluit şi mai multe etape de lectură, toate interconectate ingenios. Instrumentele par facile şi uşor de mânuit, deşi, la o aprofundare imediată, cititorul se trezeşte în faţa unui romancier în toată regula.

Viaţa ca o ciornă este amplu prezentat în 10 capitole, însă apropierea de finele romanului îţi transmite o stare de nelinişte şi intoleranţă. Pur şi simplu nu vrei să concepi că atât a fost.

Este un roman care te face să (îţi) pui întrebări, să (îţi) dai răspunsuri, să plângi şi să râzi simultan, să înjuri de sfinţi şi dumnezei, apoi să te-nchini. Un roman al extremelor, al virtuţilor, al temerilor, deznădejdilor.

Cum greu pot fi impresionată de un contemporan al meu, departe de mine gândul de a exagera, câtuşi de puţin.

Lorena Craia

Sursa foto:
Mioara Anastasiu – pagină de autor

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.